На Харківщині у навчальних закладах знайшли небезпечну воду та кишкову паличку
У Харкові дослідили воду, страви, повітря та рівень освітленості у навчальних закладах
Повідомили у Харківському обласному лабцентрі.
За даними центру, за шість місяців дослідження проведені у 330 дитячих навчальних закладах області, з них у 186 (56,4%) виявлені відхилення від вимог.
Показники якості та безпечності питної води в 31 закладі (10,6%) у 16 районах області (Вовчанський, Шевченківський, Великобурлуцький, Нововодолазький, Балаклійський, Барвінківський, Борівський, Кегичівський, Лозівський, Чугуївський, Дергачівський, Ізюмський, Зачепилівський, Сахновщинський, Близнюківський, Харківський) не відповідають вимогам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.
За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, посуд, спецодяг, руки працівників) у 97 закладах (29,4%) у 16 районах області (Вовчанський, Первомайський, Великобурлуцький, Борівський, Зміївський, Чугуївський, Барвінківський, Красноградський, Зачепилівський, Кегичівський, Краснокутський, Нововодолазький, Балаклійський, Дергачівський, Богодухівський, Сахновщинський) та трьох містах (Люботин, Первомайський та Харків) виявлені бактерії групи кишкової палички, що свідчить про порушення режиму миття кухонного інвентарю та посуду, недотримання персоналом правил гігієни.
За результатами досліджень готових страв у 14 закладах (4,2%) чотирьох районів області (Зміївський, Вовчанський, Зачепилівський, Чугуївський) та Харкова виявлене бактеріальне забруднення, що також може стати причиною спалахів кишкових інфекцій.
За результатами вибіркового обстеження дітей в 17 дитячих дошкільних закладах (21%) та в 37 школах (42%) шести районів області (Ізюмський, Вовчанський, Барвінківський, Борівський, Балаклійський, Краснокутський), Ізюма та Люботина виявлено 200 випадків ентеробіозу (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції).
Не забезпечено нормативні рівні освітленості в 14 закладах (5,6%) п’яти районів області (Харківський, Балаклійський, Дергачівський, Зачепилівський, Куп’янський), Куп’янська та Харкова, а також параметри мікроклімату в чотирьох закладах (1,9%) двох районів області (Вовчанський, Краснокутський).